Att anlita en Executive Coach är en styrka

I dagens snabbt föränderliga affärsvärld känner många ledare en press att ständigt prestera på topp, hålla alla bollar i luften och alltid vara ett steg före. Ibland kan detta leda till en känsla av att man ”borde” klara allt på egen hand. Men sanningen är att även de mest framstående ledarna inte gör allt ensamma.

Låt oss ställa en fråga: Varför ser vi idrottare på elitnivå – de som är på toppen av sitt spel – ständigt omgivna av coacher och tränare? Är det för att de inte är tillräckligt duktiga? Absolut inte. Det är för att de inser värdet av att ha någon som kan stötta dem, ge dem nytt perspektiv och hjälpa dem att finslipa sina färdigheter.

Arbetsgladje skapas inifran bild

Samma princip gäller för ledare. De mest framgångsrika ledarna i världen, från företags-VD:ar till politiska ledare, vänder sig ofta till executive coaches. Dessa coaches hjälper dem att navigera genom komplexa beslut, utveckla nya strategier, hantera stress och bli den bästa versionen av sig själva, i alla lägen.

Att se en executive coach som en ”svaghet” är en total missuppfattning. I själva verket är det ett tecken på styrka. Det visar att du är tillräckligt självmedveten för att förstå dina styrkor och dina förbättringsmöjligheter, att du är öppen för lärande och växande, och att du är engagerad i din egen professionella utveckling.

Om du ständigt strävar efter framgång och vill optimera din ledarskapskapacitet, varför inte ge dig själv alla verktyg och resurser som är tillgängliga? Att anlita en coach betyder inte att du inte ”klarar det”. Det betyder att du vill klara det ännu bättre samt inse när det är tid för mental återhämtning, vilket de flesta totalt missar.

I slutändan handlar ledarskap inte om att göra allt på egen hand, utan om att leda med insikt, vision och empati. Och ibland innebär det att söka stöd från en expert som kan hjälpa dig att vara den bästa versionen av dig själv.

Så nästa gång du funderar på att anlita en executive coach, kom ihåg: Det är inte en svaghet. Det är ett steg mot att bli en ännu starkare, mer insiktsfull och framgångsrik ledare samt en partner och förälder som är närvarande utanför jobbet.

Tomas Lydahl

Tomas Lydahl

Författare ⎜Föreläsare⎜Executive Coach

Ladda ner ”Tänk om du stressar i onödan” här!